Yoga dig till inre frid

Yoga har länge varit en populär träningsform i Sverige och det ser inte ut som att intresset kommer att avta den närmaste framtiden. Denna mångtusenåriga, indiska tradition inriktar sig på att en människa skall kunna uppnå både fysisk och psykisk balans och genom olika kroppsövningar, ställningar och meditationer kan man uppnå både snabba och långvariga resultat.

Det som kännetecknar yoga är att man genom att inta mer eller mindre komplicerade kroppspositioner uppnår en fysisk styrka och smidighet samtidigt som det inre, mentala tillståndet påverkas positivt. En sund själ i en sund kropp! Vissa övningar kan till en början verka svåra eller till och med omöjliga men med lite tålamod och uthållighet kan nästan vad som helst uppnås. Pricken över i:t är att man som en extra bonus kommer att komma i mycket god form, samtidigt som man blir alltmer harmonisk.

Yoga handlar också om kostlära och den uråldriga ayurveda-traditionen erbjuder bra kunskaper i kost och hälsolära. Till exempel får man lära sig att lyssna på sin kropp, att mentalt förbise smärta och oro och enligt denna lära är det viktigt att alla sinnen och smaker tillfredsställs vid en middag; det är därför viktigt att man avslutar med något sött!

Den mest traditionella formed av yoga kallas hatha yoga och består av ett antal asanas, övningar, som i princip är kroppspositioner i stigande svårighetsgrad. Håller man sig till regimen kommer man snart att känna av resultaten som bland annat är ökad smidighet, lugnare sinne och en starkare kropp.

Vill man ha lite mer tempo i yogan finns det även klasser för det, liksom den heta trenden Hot Yoga där man tränar i ett uppvärmt rum för att lederna skall kännas mjukare. En vacker dag får vi kanske till och med hit hund- och kattyoga, eller varför inte get-yoga där små getter också får delta i lektionerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *