Dansa dig i form

Fyra olika dansare med olika bakgrundsfärger

Fyra olika dansare med olika bakgrundsfärger

Bor man i en stad är det lätt att fastna i en livsstil som inte alltid är den mest hälsosamma: trafik, stressig miljö, ljudpollution och mer eller mindre kaos. Samtidigt är det roligt att bo i en stad då det finns många evenemang att delta i och många val när det kommer till musik, konst, träning och möten med människor – men även mängder av hälsosamma och underhållande dansmöjligheter.

Dans är en av de allra äldsta uttrycksformerna och det är inte så konstigt då man här kombinerar musik, rörelse, rytm och samspel och därför kanske det är dags att gå med i någon av våra dansklasser. Här får människor i alla åldrar prova på att dansa av hela hjärtats lust och beroende på smak och tycke kan man delta i hela världens danser.

Latinamerikansk dans

För den som älskar fart och flärd passar latinsk dans som salsa där man får ge järnet till underbara toner. Låt passionen komma fram och bli den där heta latinamerikanskan eller latinamerikanen som ligger och lurar i ditt sinne!

Brasiliansk Samba

Brasiliansk samba är en populär dansstil i Sverige. Dansen som ursprungligen kom från Brasilien, därav namnet, undervisas som singel dans. Här är dansstilen sensuellt inriktad med häftiga höftrörelser och snabba och skakande fotrörelser. Inom stilen finns mängder av olika inriktningar men de två vanligaste är den traditionella Samba Carnaval och Afro Brazilian.

Siluett av en dansade tjejZumba

Även Zumba är en fartfylld, svettig och helt fantastisk dans som har sitt ursprung från Latinamerika. Inom dans stilen blandar man dansstilarna salsa, merengue, cumbia och reggaeton med dess olika rytmer. I vissa klasser förkommer dessutom även inslag av samba, flamenco och disco.

Zumba finns i stort sett överallt i Sverige och bjuder in till ett härligt konditionspass inslag av balans, flexibelt och självklart härliga höftrörelse. Till vanligheten brukar läraren ha en förutbestäm koreografi som byts ut efter någon månad eller två.

Afrikansk dans

Afrikansk dans får det att drypa om dig av svett på bara några minuter. Intensiva rytmer och kroppsrörelser som tas ut till max ger dig en rejäl genomkörare av kroppens alla muskler samtidigt som man får ge uttryck för alla sina känslor. Man märker knappast att det är träning då det är så roligt att röra sig till exotiska takter men efteråt känns det verkligen att man har jobbat med kroppen.

Azonto

Den afrikanska dansen Azonto är en storfavorit som tagit Sverige med storm. Dansen, som utförs med fartfylld och skön musik, bjuder in till en dansstil med snabba höftrörelser och andra sköna kroppsrörelser. Efter en Azonto klass lämnar alla studion svettiga, tillfredsställda och med ett stort leende på läpparna.

Disco

Den fartfyllda och glada dansen disco är en dansstil som bjuder in till ett högt tempo, snabba rörelser och även en hel del gymnastiska övningar. Dansen, som är en av Sveriges populäraste dansgrenar, dansas självklart till den populära discomusiken och kan dansas som singel, par eller i grupp.

Internationellt finns det två dansgrenar som dessa är Disco Dance och Disco Freestyle. Det är inom Disco Freestyle som de akrobatiska lyften, volterna och hjulningarna förkommer och denna dansstil skapar garanterat den lilla extra spänningen.

Flexibility

Flexibilty är en nyare dansgren som kommer från USA. Denna dansform är en mer avslappnande och stretchande dansklass som bidrar till ökat blodflöde och vigare muskler. Här hålls varje stretch i ca 2 sekunder innan nästa position intas och beroende på lärare kan även andningsövningar tillkomma. I många fall kan Flexibilityn påminna om yogaformen Vinyasa med dess långsammare och harmoniska stil.

Jazz

Siluett av en dansade tjej

Från USA har vi även dansstilen Jazz. Det var under 1900-talat som dansstilen växte fram och är en sammansvärjning av klassikbalett och den svarta musikkulturens rytmik. Jazzen förkommer vanligen vid musikaler, revyer och musikvideor och idag förkommer även Modern Jazz, som är en utveckling av 1900-talets amerikanska Jazz-stil.

Poledance

Poledance ger dig en mer allsidig träning och har inspirerats från träningsformer som chinese pole, mallakhamb, konståkning och gymnastik. Klassen utförs vid en stång där du utför allt från mer tuffare och krävande övningar till mer sensuella och uttrycksfulla danspositioner. Poledance är en perfekt dans för dig som vill utmana dig själv och ta dig utanför din bekvämlighetszon.

Folkdans

Traditionell folkdans kommer i många stilar och här dansar vi svenskt, ryskt och finländskt. Trots att länderna ligger så nära varandra är typerna av dans rejält varierade; den svenska handlar mer om pardans och polka, den ryska går ut på vackra formationer och den finska har populära influenser av tango.