Yoga dig till inre frid

Tjej som ligger i yogaställningen barnet på en rosa yogamatta

Tjej som ligger i yogaställningen barnet på en rosa yogamatta

Yoga har länge varit en populär träningsform i Sverige och det ser inte ut som att intresset kommer att avta den närmaste framtiden. Denna mångtusenåriga, indiska tradition inriktar sig på att en människa skall kunna uppnå både fysisk och psykisk balans och genom olika kroppsövningar, ställningar och meditationer kan man uppnå både snabba och långvariga resultat.

Det som kännetecknar yoga är att man genom att inta mer eller mindre komplicerade kroppspositioner uppnår en fysisk styrka och smidighet samtidigt som det inre, mentala tillståndet påverkas positivt. En sund själ i en sund kropp! Vissa övningar kan till en början verka svåra eller till och med omöjliga men med lite tålamod och uthållighet kan nästan vad som helst uppnås. En del av dagens yogaformer påminner även mycket om dans, som även är en uppskattad träningsform. Pricken över i:t är att man som en extra bonus kommer att komma i mycket god form, samtidigt som man blir alltmer harmonisk.

Yoga handlar också om kostlära och den uråldriga ayurveda-traditionen erbjuder bra kunskaper i kost och hälsolära. Till exempel får man lära sig att lyssna på sin kropp, att mentalt förbise smärta och oro och enligt denna lära är det viktigt att alla sinnen och smaker tillfredsställs vid en middag; det är därför viktigt att man avslutar med något sött!

Den mest traditionella formen av yoga kallas hatha yoga och består av ett antal asanas, övningar, som i princip är kroppspositioner i stigande svårighetsgrad. Håller man sig till regimen kommer man snart att känna av resultaten som bland annat är ökad smidighet, lugnare sinne och en starkare kropp.

Vill man ha lite mer tempo i yogan finns det även klasser för det, liksom den heta trenden Hot Yoga där man tränar i ett uppvärmt rum för att lederna skall kännas mjukare. En vacker dag får vi kanske till och med hit hund- och kattyoga, eller varför inte get-yoga där små getter också får delta i lektionerna.

Svart vit tecknad person i en yogapose, händerna bildar ett träd och fötterna rötter.Olika yogastilar

Inom yogafilosofin finns det mängder av olika yogaformer, som dessa utförs av olika anledningar och med olika positioner (asanas). Här nedan listar vi de vanligaste yogaformerna som förekommer i västvärlden.

Hatha

Som ovannämnt är Hatha är en av den mest kända yogaformen. Det är från Hatha som de flesta andra yogaformerna härstammar från och själva ordet i sanskrit betyder Sol & Måne (Ha – Sol, Tha – Måne). Yogaformens egentliga syfte är att finna inre ro genom att balansera dessa två energier.

Hathayogan passar alla utövar och anses vara en mer lugnare yogaform. Här praktiserar man i mjuka asanas, som hålls mer statiskt, och tempot är genomgående lugnt. Man kombinerar de olika positionerna med andningsövningar, men även med olika meditationstekniker.

Fördelarna med Hathayogan är bland annat en starkare och mer flexiblare kropp, mental klarhet och ökat fokus, bättre sömn och koncentration men framförallt bidrar utövandet till ett mer balanserat liv.

Ashtanga

Ashtanga är en lite tuffare och mer kraftfull yogaform som utförs dynamiskt. Till vanligheten handlar det om ett visst antal positioner som utförs i en förbestämd ordning. Med rörelserna synkroniserar man andningen och skapar ett flöde – vinyasa.

Fördelarna med att praktisera Ashtanga är en stakare och flexiblare kropp, ökad blodcirkulation och syrehalt i blodet, utrensning av slaggprodukter samt ett inre lugn.

Vinyasa

Vinyasa betyder flöde och andningssynkroniserad rörelse och är en dynamisk yogaform. Till skillnad från Ashtanga, där varje klass i stort sett är den andra lik, praktiseras Vinyasa olika varje gång men är alla uppbyggda av ett flertal positioner. Det är läraren som själv utformar klasserna och därför ser yogaformen olika ut beroende lärare. Det är från Vinyasan som yogaformen Poweryogan härstammar från.

Fördelarna med denna yogaform är bland annat att denna höjer pulsen och anses vara ett bra träningspass. Dessutom stärker denna kroppen och bidrar till mer flexibilitet, ökar blodcirkulationen samt rensar kroppen från gifter och andra slaggprodukter.

Svart vit tecknad person i yogaposen trädet, händerna bildar ett träd och fötterna rötter.

Kundalini

Kundalini är en mer spirituell och andlig yogainriktning som skiljer sig lite från de övriga yogaformerna. Yogaformen inriktar sig mer på att frigöra energierna i kroppen och skapa balans genom meditation och olika andningstekniker.

Kundalini utförs genom enklare yogaövningar och lämpar sig väl för de flesta yogautövare. Fördelarna med att praktisera Kundaliniyoga är bland annat att denna form minskar stress, ökar din rörlighet, stärker nervsystemet, kroppen och sinnet samt bidrar till mer kraft och energi.

Yin

Yinyoga handlar om återhämning och är en terapeutisk yogaform som utförs i mer passiva positioner. Yogaformen utförs i stillhet och med medveten närvaro och innefattar mjuk stretch. Positionerna hålls i mellan 3 – 5 minuter, vilket ger utövaren tid att lugna sinnet, och tanken med yogaformen även att komma åt bindväven istället för musklerna. Enligt yogafilosofin sitter mycket av de fysiska och emotionella spänningarna i bindväven och genom att praktisera Yinyoga kan man alltså succesivt släppa på dessa spänningar.

Fördelarna med att praktisera Yinyoga är ett ökat medvetande i form av ett stilla sinne och kropp. Yogaformen bidra till minskad stress, ökad rörligheten i leder samt ökat flöde av energi och livskraft (prana).