Spelberoende – en verklighet för många

För att en människa skall må riktigt bra både fysiskt och psykiskt gäller det att han eller hon har stimulerande saker att göra för både kropp och själ. Man kan träna och dansa, äta gott, umgås med vänner och främlingar, sticka och måla och lyssna på härlig musik. Ytterligare ett alternativ är att spela spel, både ensam och i sällskap med andra, och idag finns det många former av spel som man kan delta i på internet.

Att spela är både roligt och stimulerande och för många är det en trevlig belöning efter en lång dag på jobbet eller en rejäl genomkörare i motionsslingan och har man tur kanske man till och med kan vinna en slant att finansiera vidare hobbys i framtiden. Det finns enormt många casinon online och man kan spela allt från kortspel till enarmade banditer samtidigt som man chattar med människor med samma intresse.

Ibland kan det dock gå lite för lång; spelet börjar bli tvångsmässigt och man tänker allt mer på nästa omgång. Man börjar negligera vardagssysslor som är tråkiga “måsten”; disken börjar stapla upp sig, tvättkorgen blir allt fullare och till och med personhygienen försämras. Detta är alla tecken på att något inte står riktigt rätt till och det är möjligt att man har blivit spelberoende.

Denna typ av beroende är idag vanligare än man tror och det beräknas finnas 128 000 spelmissbrukare i Sverige idag. Av dessa är ungefär en fjärdedel svårt beroende och det har öppnats flera behandlingshem runtom i landet.

Det är viktigt att man kommunicerar och aldrig tappar hoppet. Det finns hjälp för alla och det första steget är att erkänna för sig själv att det kanske finns ett problem. Man skall inte behöva skämmas för det utan i stället får man uppmuntran och stöd från både närstående och nya bekantskaper om man bara vågar prata om hur man mår.