Spara på syret – bilpola med oss

Avgaser från bilar och andra fordon är idag en av de stora, bidragande faktorerna till att vår planet sakta men säkert bryts ner. Växthuseffekten eskalerar, ozonlagret växer och människor och djur får allt fler hälsoproblem som en naturlig konsekvens. Det finns sjöar som försurats totalt och till och med uppe på nordpolen kan man mäta höga nivåer av karbonoxid som släppts ut i atmosfären och som stryper vår jord.

Alla bör vidta åtgärder för detta; inte bara för sina nära och kära men också för naturen och alla efterkommande generationer som också vill kunna leva ett friskt liv. Det spelar ingen roll hur mycket eller lite du gör: gör du något så är det bättre än ingenting.

Ett mycket enkelt och trevlig ätt att slå ett slag för naturen är att bilpoola; man ser helt enkelt till att varje bil som skall någonstans är full med passagerare. I stället för att fyra olika individer kör fyra olika bilar skär man därför ner på avgasnivån med 50-75% genom att samsas om ett fordon. Och inte nog med det, detta är dessutom en ekonomisk lösning då man även drar ner på sina bensinomkostnader!

Föreningen har listor på alla som är med i detta projekt och här kan man planera och organisera alla bilpolare så att de är på samma rutt. Till exempel kan en person köra tre barn till skolan, och fyra personer kan åka i samma bil till ett område där alla jobbar. Är det några specialevenemang på gång, som konserter, möten eller skolshower kan man se till att de som vill dig delar på sina bilar. En annan vanlig anledning till att flera människor skall till samma plats är när man vill storhandla eller kanske gå på fest och då är det lika bra att den som skall vara nykter åtminstone kan ta med sig några extra passagerare.