Origami för alla

Det är viktigt med hälsan! Bor man i en stad kan man ibland känna sig lite instängd och stressad men å andra sidan har man fördelen att kunna prova många roliga hobbys och träningsformer. Allt handlar inte om fysiska övningar utan istället om minst lika viktiga saker som mental träning för att mans kall kunna dra ner på stressen, öka koncentrationsförmågan och samtidigt ha riktigt roligt.

Vill du prova på någonting lite annorlunda är origami något riktigt spännande. Denna japanska pappersvikningskonst uppstod på 1600-talet då man börjat masstillverka papper och någon upptäckte att man genom att vika pappret på olika sätt kan framställa alla möjliga former och figurer.

Origami betyder bokstavligen “vika papper” och vad man vet uppstod denna vackra konstform i samband med olika japanska ritualer och ceremonier som bröllop och festivaler. Genom att vika fjärilar dekorerade man bröllopsceremonielet och man vek också vackra inbjudningar och gratulationskort till släkt och vänner.

Bruket spred sig till Europa mycket snabbt och med tiden utvecklades många olika tekniker och modeller. Det finns till exempel vissa origamiskolor som framförallt sysslar med att framställa djur och figurer medan andra inriktar sig på mer abstrakta former och vackra mönster. Även teknikerna är olika och man kan arbeta med både vått och torrt papper, med eller utan redskap och med olika färger. Det finns också en form av matematisk origami där man tillverkar arkitektoniska former och regelbundna mönster som reflekterar formler och arkitektoniska skapelser.

Man kan syssla med origami i precis alla åldrar och det spelar ingen roll om man är total nybörjare eller redan erfaren för att komma på våra kurser. Det handlar om kreativitet och koncentration och det är enormt tillfredsställande att framställa en vacker origamifigur. Tillsammans utbyter vi tips och åsikter och kanske det till och med kan bli en fin utställning där andra kan beundra våra skapelser?