Måla och må bra

Målarfärg, penslar och ett tomt block

Målarfärg, penslar och ett tomt block

Alla människor behöver någon form av avkoppling och det finns många olika sätt att på ett både kreativt och inspirerande sätt få sinnet och kroppen att gå ner i varv. Att måla är en uttrycksform som passar alla åldrar och människotyper då man får utlopp för sina känslor, tankar och sinnestillstånd.

Man behöver absolut inte vara en skicklig konstnär för att gå med i en målargrupp. Det handlar inte om att kunna dra exakta, raka streck eller att kunna hela färgpaletten. Istället handlar det om artistisk frihet och skaparglädje. Genom att arbeta med akvareller, oljefärger, tusch, krita och blyerts kan man få fram sin inre vision, leka med fantasin och koppa ifrån alla stressmoment i livet.

Gruppen innebär också att likasinnade kan knyta kontakter och utbyta erfarenheter liksom tips om olika tekniker och formgivningar. Hur får man fram den där vackra aquamarinen eller vilka penslar passar bäst om man vill måla porträtt? Och hur är det med perspektiv och olika underlag?

Inspiration och möjlighet att uttrycka känslor

Vi målar redan från barnaåldern och måleriet genomgår olika faser; från fingerfärger på stora ark till streckgubbar eller stegrande hästar i olja. Det finns lika många intryck och idéer som det finns verklighet och föreställningsvärld. Vi hämtar inspiration från våra vardagsliv eller långa resor till exotiska länder och för varje tavla vi målat har vi kommit ett steg längre på vägen till en mer harmonisk tillvaro.

Måla är något man kan göra i grupp och på egen hand och under livets olika faser har man ofta olika förkärlek för vissa motiv. Landskap och vackra blommor ersätts med dramatiska stadslandskap och uttrycksfulla anletsdrag; det finns som sagt inga regler och alla är välkomna så länge det tar med sig.

Genom att genomföra olika projekt får vi också möjlighet att jämföra våra olika tolkningar av platser och situationer. Vi beger oss ut för att få inspiration och får sedan gott om tid i lokalerna för att gå loss på sin vita duk eller sina vita ark.

Måleri som terapiform

Tjej som sitter framför en dator och är frustrerad. Olika illustioner är uppritade runt om henne.

Inom psykologin finns det terapeuter som använder sig av måleri som terapiform för sina patienter. Terapiformen har visat sig vara en effektiv metod med många fördelaktiga effekter. Genom att låta sina patienter arbeta med färger och mönster har det subjektiva frigjorts och har alltså visat sig vara en bra metod för att lösa konflikter, kommunikationsproblem och andra uttryckssvårigheter.

Fördelarna med att använd måleri som terapiform

Fördelarna med att använda måleri vid terapi har visat sig vara många. Oavsett om det är måleri på duk, papper eller annan rityta får man möjlighet att uttrycka känslor och tankar. Denna metod är speciellt lämpad för personer som just har svårt att uttrycka sig med ord och denna naturliga terapiform bidrar till många positiva resultat.

Förbättrar kommunikationen

Det har visat sig att personer, där målning ingått i terapin, utvecklat förmågan att kommunicera. Dessa personer har sedan tidigare haft svårt att kommunicera, varit tillbakadragna och blyga. Med hjälp av att kunna uttrycka sig i färg har dessa kommunikationsproblem avtagit allt mer och personen har kunnat uttrycka sina känslor bättre och kunna släppa ut sin kreativitet.

Utvecklar motoriken och koncentrationen

Målning är en konst som både förbättrar finmotoriken och koncentrationen hos en vuxen människa. Måleri är som känt ett tidskrävande och petigt arbete/hobby som får oss att glömma vår omgivning. Att tillståndet av hög koncentration förefaller vid målning anses idag ha samma effekt som vid yoga och meditation.

Stimulerar hjärnan

När vi ritar eller målar stimuleras både den högra och vänstra hjärnhalvan. Som känt står den vänstra hjärnhalvan för logik medan den högra associeras med kreativitet. Genom att låta fantasin flöda stimuleras alltså hela hjärnan som då även skapar lugn och tillfredsställelse.

Olika typer av konstnärsfärger

En akvarell platta med olika färger

Som du nu kan förstå har måleriet en stor betydelse inom terapin, men även det dagliga livet. Dess positiva effekter lämpar sig för alla och vem som helst kan alltså plocka fram papper och penslar och börja skapa sin personliga konst.

Dock kan det vara svårt för den ovana vilken typ av färg man ska använda. Idag finns det ett flertal olika konstnärsfärger och dess egenskaper verkar på olika vis. De tre vanligaste, och som du säkert redan hört talas om, är oljefärg, akrylfärg och akvarellfärg.

Oljefärgen

Oljefärgen är en långsamtorkande färg som förkommer både inom kost och vid byggmåleri. Denna typ är ett samlingsnamn för olika färgmaterial där bindväven är någon form av oxiderande olja.

Akrylfärgen

Till skillnad från oljefärgens långsamma torktid är Akrylfärgen mycket snabb. Dock används även denna färg både vid konst och vid byggmåleri och är till vanligheten vattenspädbar. Inom denna färgkategori förkommer ett flertal olika typer, här nedan presenterar vi de mest förkommande.

Heavy Body – en tjockare färgtyp som passar bra målarteckningen Impasto

Soft Body – en flytande eller halvflytande färgtyp med samma höga pigmentkoncentration som Heavy Body.

High Flow – tunnflytande färgtyp som även kan användas med penna och vid airbrush-tekniker.

Det är även akrylfärger som förekommer i dagens markerpennor, som dessa finns i mängder av färger och storlekar. Du kan även få tag på sprayburkar som innehåller Akrylfärg.

Akvarellfärgen

Akvarellfärgen är nog dock den enklaste och mest förekommande färgtypen. Akvarellen är en vattenbaserad färg och som ofta målas med tjockare penslar och med mycket vätska. Det kan även vara bra att ha i tanken att denna typ av målning kräver tjockare papper.