Tantra yoga integrerar sinnena och passionen.

Tantra och yoga delar samma historiska rötter, och tantra fokuserar på passion och sensoriska upplevelser som tros leda till befrielse. Tantra, som på sanskrit betyder “varp/grund”, har många betydelser, inklusive “expanderande tyg” och “växande medvetande”.

Tantra spelar en betydande roll i Carl Johan Rehbinders arbete som kursinstruktör och coach i ämnen som kärlek, sex och relationer. Här diskuterar han tantrayogans effekter och hans anledningar till att utöva yoga.

– I en bokhandel i Mumbai, Indien, 1990, fick jag min första mer djupgående erfarenhet av tantra. Jag hade läst mycket om sex och andlighet, inklusive verk av Wilhelm Reich, men det var tantra som väckte mitt intresse för att gräva djupare. Jag har en naturlig nyfikenhet, som är en del av min väg. Det ger mig en enorm tillfredsställelse och är vad jag gör för att leva.

Carl Johan berättar också att han och hans fru Jennie hade utmärkta möten på egen hand när de träffades första gången 2001.

– Till en början var vi det jag skämtsamt kallar “spontana upptåg”. Ändå blev vi senare nyfikna på hur man påtagligt och konkret kan fördjupa kärlek och passion. Det finns praktiska verktyg för detta i tantra.

De började så småningom erbjuda sina kärlekskurser också.

Vi insåg snart att fler människor var intresserade av att diskutera sex och relationer än bara vi.

Men de anser sig inte vara tantriska i första hand; istället ser de sig själva som “kärlekens apostlar”, som en tidigare kursdeltagare uttryckte det.

Resultatet är viktigare för oss än medlet. Det viktigaste är kärleken; vi gör vårt bästa för att göra det rätt. Vi försöker förklara så ofta som möjligt med hjälp av vetenskapliga teorier, men vi är varken dogmatiker eller evangelister. Till exempel, om en civilingenjör går med i gruppen måste vi kunna förklara energiflöden i termer av livsenergi och medveten närvaro, vilket inte alltid är saker man kan mäta med en amperemeter.

Tvärtemot vad många tror, ​​handlar tantra inte i första hand om sex. Tantra handlar om att utveckla andlighet och närvaro genom sensuella möten. Tantrayoga kan fortfarande upplevas i det dagliga livet genom olika förnimmelser, som vatten på huden medan du diskar eller ljudet av fågelsång när du beger dig till tunnelbanan.

Yogans mer atletiska komponent fungerar som en träningsplats för dess mer komplexa former av andligt arbete. Tantrans holistiska världsbild menar att det materiella och det heliga är detsamma och erbjuder metoder för att höja medvetandet. Tantra är inte det enda historiska exemplet på ett samhälle som införlivar sensuella element i sina andliga praktiker.

Tantra finns i många former, inklusive hinduiska, tibetanska buddhistiska och andra utlöpare. “Vänstertantran” (vama marga), även känd som röd tantra, och “högertantran” (Dakshina marga), även känd som vit tantra, är två traditionella divisioner. Medan röd tantra är mer sensuell och erfaren, med sexuella riter och bortse från ens lagar och övertygelser som några av metoderna, är vit tantra mer individualiserad, meditativ och asketisk.

– Hemligheten är att tänja på sina gränser eller förutfattade meningar. Den sexuella kontakten accepteras som ett avgörande steg i själens utveckling. Om du omfamnar varje aspekt av din existens blir livet mycket roligare.

I de klasser Carl Johan och Jennie är inskrivna i läggs tyngdpunkten bland annat på att överföra energi till sin partner och att upptäcka meditation i förälskelsens handling; detta innebär att engagera sig i lekfullt självutforskning.

– Den sexuella upplevelsen kan bli högst kraftfull och full av kärleksextas när man gör den mer omfattande och intim. Allt i lokalen bygger på överenskommelse och fritt val då vi skapar en trevlig och tillåtande miljö.

Innan de går utbildningen är många oroliga, men de inser snart att det inte finns något att vara rädd för. Endast två par har lämnat banan innan målgången av de drygt 300 par som har startat den under de nio åren vi har kört den eftersom den var för intensiv. Den statistiken är helt korrekt.

Carl Johan Rehbinders väg till tantra har varit lång och slingrande som började med hans engagemang i Hare Krishna i början av 1980-talet och innefattade flera andra typer av andlig och psykologisk tillväxt, inklusive shamanistisk och nordisk hedendom.

Annat än rent kulturellt är jag inte särskilt intresserad av Gud eller religion; det som händer mellan oss människor i nuet intresserar mig mest. Jag har alltid påverkats av teater, musik och fenomenet sensualitet, såväl som av allt som är förbjudet. Jag tycker om att utforska alla olika tabun som skrämmer människor. Ibland fruktar vi de rätta sakerna.

Textverkstaden Rehbinder arbetar nu med en ny bok om kärlek, vad kärlek är och hur vi kan älska mer.

– Att göra kärleken så tvetydig som möjligt är målet. Den huvudsakliga ämnet är hur man kan interagera med andra omkring oss på ett trevligare sätt. Angående beteenden, metoder och kommunikation. Mitt uppdrag är att motivera andra att leva levande, fridfulla liv!

De 5 bästa anledningarna till att utöva tantrayoga, enligt Carl Rehbinder:

  1. Att trappa upp sin närvaro i sitt liv.
  2. för djupare romantiska relationer
  3. för förbättrat fysiskt, känslomässigt och mentalt välbefinnande
  4. att vara fri från skuld och falska föreställningar
  5. att uppleva ett djupare, mer givande liv