Effekter av yoga

grunderna i yoga

Du kan börja utöva yoga när som helst och fortsätta resten av ditt liv. Att öva (rulla ut mattan) är enkelt, aldrig helt bemästrat och utvecklas ständigt.

De flesta människor har ett “aha”-ögonblick och upplever en kraftfull känsla av välbefinnande under sina första yogapass. Det är en sensation som nästan kan jämföras med att “hitta hem”. Känslan är resultatet av att vara väldigt “närvarande”.

Vi var ständigt utsatta för nuet när vi var unga, så vi kan känna igen det så väl och längta efter mer av det när vi gör det. Du vill träna yoga igen men känner dig fast.

Även om yoga inte kan garantera evigt liv, erbjuder den gynnsamma omständigheter för ett bra liv. Genom att ägna oss åt yoga håller vi kroppen i bästa möjliga form och skjuter i bästa fall upp effekterna av genetik.

Flera av de mest typiska resultaten av yogaträning
När du utövar Hatha yoga föryngras hela din kropp. Du kommer snart att bli mer medveten om din hållning, styrka, flexibilitet och balans. Att vara konsekvent kommer att få allt att komma.

En obalans orsakad av olika påfrestningar i kroppen kan resultera i smärta, vilket kan påskynda åldrandet. Under ett yogapass kommer du att utföra en mängd olika rörelser som kommer att tvinga dina muskler, leder och ben att dra ihop sig, sträcka ut och, sist men inte minst, slappna av. Yogaaktiviteter gynnar hela det neurologiska systemet och stimulerar endorfinproduktionen, minskar smärta och främjar en allmän känsla av hälsa och välbefinnande. Med andra ord, yoga får dig att må bättre!

  • Yoga ökar styrka, flexibilitet, balans, kroppsmedvetenhet, stillhet inombords och avslappning.
  • Yoga förbättrar blodcirkulationen, stärker nervsystemet och främjar förbättrad matsmältning.
  • Yoga minskar stress, förbättrar din förmåga att höra din kropps signaler och förbättrar sömnen.
  • Yoga lär dig att reglera din andning, vilket förbättrar din mentala kontroll.
  • Yoga korrigerar ofta felaktiga kroppsinriktningar och obalanser, vilket leder till en avsevärd minskning eller till och med eliminering av smärta i rygg, nacke, axlar och huvud.

Inget av detta händer såklart direkt efter din första yogaklass, även om du utan tvekan har lärt dig något nytt. Personliga fördelar med yoga utvecklas senare. I utbyte, om du tränar ofta, kommer effekterna att bestå.

Men efter ett tag kan yoga också kännas som en berg-och dalbana av känslor. Passet kan fluktuera från att vara som honung och satin ena stunden och taggtråd och klipulver nästa. De flesta upplever yoga på det här sättet, och när motstånd uppstår, speciellt om du ser yoga som en “sport”, är det enkelt att sluta. När allt kommer omkring byter du ibland sport när du stöter på motstånd, behöver avancera snabbare eller blir trött. Efter det ger du upp och provar ett annat tillvägagångssätt.

Kanske känner du att även om du skulle vilja ge det ett försök, är du förmodligen för otränad eller stel för att lyckas. Ingenting är mer felaktigt än det är. Alla uppmuntras att utöva yoga, men de som har kommit vidare i livet är exceptionellt uppmuntrade. Ju stelare, desto bättre eftersom du kommer att ha något att “jobba mot” när du gör det. Du försöker ständigt nya saker när du är ung men tröttnar också snabbt. Få människor stannar tillräckligt länge för att uppleva yogans fulla effekter. Det finns inget bättre än yoga eftersom du kan göra det hela ditt liv om du vill ha något mer varaktigt när du åldras.